Huidkanker.be : informatie over huidkanker: melanoom, basocellulair en spinocellulair carcinoom
 

UV-licht: de grootste vijand van onze huid.

Wat is het ?

De zon straalt zowel zichtbaar als onzichtbaar licht uit. Dit onzichtbaar licht is ultraviolet-licht en wordt niet doorgelaten door onze ooglens ter bescherming van het netvlies. Het UV-licht bestaat uit:
  • UV-A : is verantwoordelijk voor huidveroudering, zonverbranding, lichtgevoeligheidsreacties en -in mindere mate- voor huidkanker.
  • UV-B : is verantwoordelijk voor zonverbranding, huidkanker en huidveroudering.
  • UV-C : dit wordt volledig door de ozonlaag in de atmosfeer geabsorbeerd en bereikt aldus het aardoppervlak niet.

De hoeveelheid UV-straling die in het zonlicht aanwezig is wordt bepaald door de breedtegraad (hoe dichter bij de evenaar, hoe meer UV), het seizoen (tijdens de zomer meer UV), het uur van de dag (in de zomer meest UV tussen 11 en 15 uur) en de hoogte (hoe hoger, hoe sterker de UV-straling).

Waarom is het zo gevaarlijk ?

Het antwoord is eenvoudig: UV-licht beschadigt onze huid-cellen.
In het zonlicht dat ons land bereikt zit ongeveer 10% UV-licht. Daarvan is 96% UV-A licht en 4% UV-B licht. We worden dus ongeveer 100 keer meer blootgesteld aan UV-A licht dan aan UV-B licht. UV-B licht is echter 1000 keer sterker dan UV-A licht. UV-A stralen hebben een golflengte van 320 tot 400 nanometer en kunnen de huid gemakkelijk binnendringen tot in de onderhuid (dermis). UV-B stralen hebben een golflengte van 280 tot 320 nanometer en slechts 10% van deze stralen kan de huid binnendringen en de basale cellaag waarin zich de melanocyten bevinden bereiken. Stralen met een kortere golflengte kunnen de huid weliswaar minder goed binnendringen maar ze zijn wel energierijker en kunnen aldus veel meer schade berokkenen. Omdat UV-B stralen energierijker zijn dan UV-A stralen, zijn deze dan ook gevaarlijker voor het beschadigen van onze pigmentcellen die ze zo kunnen doen ontaarden tot kwaadaardige kankercellen. UV-A stralen zouden de schade veroorzaakt door UV-B stralen versterken.

Hoe onszelf beschermen ?

We kunnen ons op 3 manieren beschermen tegen de schadelijke UV-straling. Ideaal is om een combinatie van beschermingsmaatregelen te hanteren.
  1. Vermijden van zon-blootstelling tijdens de UV-licht piekmomenten. Houd de UV-index in de gaten en reageer er gepast op. (raadpleeg de UV-index)
  2. Dragen van UV-beschermende kledij of afschermen van de lichaamsdelen die met de zon in contact kunnen komen.
  3. Gebruik van een zonne-crème of spray met voldoende hoge beschermingsfactor. (zie Veilig Zonnen)

Wat moeten we weten ?

  • Water houdt de UV-straling niet tegen
  • 20% van het UV-licht wordt weerkaatst door zand. Zonnen aan het strand stelt je dus bloot aan een extra portie UV-straling.
  • Op grote hoogte is de intensiteit van het UV-licht sterker. Gebruik tijdens uw ski-vakantie dus zeker voldoende zonne-crème.

 

[ laatste update: 5 januari 2009 ]

 


© 2004-2015 Huidkanker.be. Met medewerking van huidarts Dr. N. Lucidarme. Gelieve onze disclaimer te lezen.
Overname is strikt verboden zonder voorafgaande toestemming van de auteur.